
Zdravý mikrobiom
ZDRAVÝ MIKROBIOM
Osidlování našeho střeva začína už v přůběhu porodu (velký vliv má kojení) a je ukončeno kolem 3 roku.
Zajímavá je komunikace střevního mikrobiomu s naším mozkem (mluví se o ose střevo–mozek).. Jejím prostřednictvím mikroflóra střeva ovlivňuje naši náladu a psychické funkce (například proces rozhodování, vnímání bolesti a stresu, spánek). Ze střev přichází až 90ˇ% informací do mozku, z mozku naopak 10%.
Dle vědců má charakter našeho mikrobiomu velký vliv na náchylnost k psychickým onemocněním, jako jsou deprese, strach či schizofrenie. Je dokonce vědecky dokázáno, že lidé s psychickými poruchami (ADHD, bipolární pochucha, autismus) mají ve svém střevě daleko méně prospěšných bakterií (coprococcus, dialister)
Zdravé střevo představuje také menší zátěž pro játra. Probiotické bakterie odstraňují poměrnou část nežádoucích látek, ještě před jejich přesunem do jater, které pak nejsou tolik namáhány. Naopak převaha špatných bakterií zvyšuje toxicitu těžkých kovů v těle.

Jak podpořit zdravý mikrobiom
Jednou z možností je vhodná, cílená strava. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny obsahují často prebiotika- látky, které naše tělo nezužitkuje , ale jsou výživnou půdou pro střevní bakterie. (cibule, česnek, chřest, obilí, banány, artyčoky)
Naopak potraviny s vysokým obsahem cukru a sacharidů mají negativní vliv na stav střevní mikroflóry.
Složení mikrobiomu se může rychle měnit v závislosti na potravě (změny jsou patrné už za 24 hodin), ale stejně rychle se vrací zpět při návratu k původní stravě. Proto pokud chceme popořit léčbu některých onemocnění a problémů, je dobré zaměřit se na podporu mikrobiomu.
Vzhledem k tomu, že v dnešní uspěchané době je poměrně těžké sledovat přesné složení naší stravy, mužeme funkci střev podpořit přidáním trebiotik stejně tak vlákniny.
Proč je vhodné začít vlákninou? Vláknina slouží ve střevech jako kartáč, který na sebe váže škodlivé látky a toxiny a vylučuje je z těla. Tímto připravuje prostředí střeva pro prospěšné bakterie (obsažené v Trebioticích) a ty tak mají ve střevech kvalitní potravu. Vyčištěním střev se především zlepší jeho vstřebatelnost pro vitamíny, minerály, živiny, kolageny a jiné produkty.
Proč trebiotika? Čisté zdravé střevo je osídleno probiotickými bakteriemi, jejichž potravou jsou právě prebiotika. Ty představuje např. vláknina rozpustná ve vodě. Pokud by střevo nebylo vyčištěno, ale zanešeno odpady, tak právě tyto odpady slouží jako potrava pro probiotika! Pokud budeme tělu dodávat jen probiotika, dá se to přirovnat k zahradě, kterou nebudeme zalévat a hnojit.
Postbiotika jsou něco jako mrtvé produkty probiotik, které pomáhají udržet zdraví střev, redukují záněty a posilují celkovou imunitu. Proto je velmi důležité pečovat o své střevo komplexně.
Jaké výrobky si nejlépe vybrat? Mrkni do sekce Moji nej pomocníci. Díky těmto pomocníkům jsem si upravila problémy s nafouknutým pupíkem a časté průjmy. Vše je samozřejmě kompex celkového stravování a pohybu, ale někde se dá trochu pomoci.
