
Pravda a mýty o kolagenu
Kolagen a jeho funkce
Kolagen je protein (bílkovina), tvořící až 60 % pojiva naší kůže. Zajišťuje elasticitu a pružnost kůže a to nejen v jejich vrchních vrstvách. Částice kolagenu vytváří poměrně pevná vlákna, která jsou oporou pojivové tkáně. Ve velkém množství se nachází v kloubech, vazivech, šlachách, nechtech, vlasech. Proteiny tvoří kolagenová vlákna, která si můžeme představit jako lana, různě se proplétající.
Dá se říci, že kolagenová vlákna představují takové super lepidlo, držící naše tělo pohromadě. Kromě toho se kolagen osvědčil pro zlepšování inzulínové aktivity, vyrovnávání hladiny cukru a krevního tlaku u diabetiků II.typu.
Díky každodenní regeneraci se část neustále obnovuje. Tento proces se však s přibývajícím věkem zpomaluje, a už kolem 30 roku je jeho produkce snížena o 40%. Což vede ke ztrátě elasticity kůže, prvním vráskám, ale také i snížené pohyblivosti kloubů. Regeneraci kolagenu také nepříznivě ovlivňuje nadměrná konzumace cukrů, kouření a sluneční záření (pzn. několik desítek minut strávených na slunci nám však zaručuje přísun vitamínu D)

Zdravotní benefity
Jako zdravotníkovi je mi líto, že kolagenu jsou připisovány největší účinky hlavně v oblasti týkající se krásy (vyhlazení kůže, vrásky a pod.)
Kolagen má totiž nespočetně mnoho jiných zdravotních benefitů. Jedním z poměrně známých faktů je příznivý účinek na klouby, vazy a tím i tedy podpůrná léčba revma či artrózy.
Kromě toho zpevňuje vnitřní výstelku dásní, což vede k lepšímu upevnění zubů a tím prevenci paradentózy.
Vnitřní výstelka našich cév je tvořena kolagenem a elastinem. Takto jsou udržovány pružné. Pokud dochází k ubývání těchto dvou složek a tím i k vysychání cév, jejich elasticita se ztrácí a vznikají malé trhlinky. Ty jsou zacelovány tuky a vápníkem, které pak způsobí kornatění cév. Tento neustále opakující se proces může vést k úplnému ucpání cév - trombóze, srdečnímu infarktu, mrtvici.
Jak je to s vegi kolagenem?
Kolagen je vždy živočišného původu. Tento protein není možné najít v rostlinách. Vegetariánské kolageny jsou zpravidla směsy aminokyselin, podporující tvorbu vlastního kolagenu. Toho může být efektivní u mladých lidí, kdy je tvorba kolagenu na velké úrovni. S věkem však tato schopnost klesá, takže u starších lidí je efekt minimální
Kolagen ze stravy?
Jako zdroj kolagenu jsou vhodné potraviny s vysokým podílem proteinů, bílkovin - mléko, vejce silný hovězí vývar, chrupky, kúže, vnitřnosti, k trávení těchto ne tak často konzumovaných potravit je potřeba silný trávící systém. K dosažení potřebného množství kolagenu je však potřeba vypít denně cca 400-500ml kvalitního (domácího) pomalu taženého vývaru z kostí. také musíme počítat s tím, že kolagen ze stravy má velkou molekulu, takže se poměrně velká část vyloučí.
Jak je to vlastně s krémy?
Kolagenové přípravky nanášené na kůži mají zvlhčující účinky a vytváří svěží a vyhlazený vzhled. Avšak pozor, toto je pouze krátkodobý účinek. Kolagenové proteiny pronikají do hlubších vrstev kůže ve velmi malém procentu. Pro lepší účinek jsou vhodné krémy kombinující kolagen s kys.hyaluronovou, vitamíny C, E, zinku.
Od nejhlubších vrstev kůže působí pouze kolagen užívaný vnitřně.
Který kolagen je pro mě nejlepší?
Při výběru kolagenu je dobré vědět, co od něj očekávám.
Kolagen typu I. se nachází v kůži, nehtech, kostech. Tento kolagen se nejčastěji získává z ryb,
Kolagen typu II. je zastoupen především v chrupavkách, podporuje pohyblivost kloubů a zažívací systém. Nejčastěji získávaný z kuřecích chrupavek
Kolagen typu III. se nachází ve svalech, kostech , podporuje srdeční oběhový systém. Zdrojem jsou hovězí chrupavky i ryby.
Proteiny kolagenu jsou v běžném stavu velké molekuly, které naše tělo není schopné účinně vstřebat a proto ho napřed rozkládá na jednotlivé aminokyseliny, které se poté spojují v kolagenové řetězce. Při tomto procesu však dochází k poměrně velkým ztrátám, tudíž i ztrátám peněz. Jaký kolagen tedy vybrat? Tekuté zlato